Закон про медіа: «скасувати неможливо ухвалити»

Верховна рада 30 серпня у першому читанні ухвалила новий закон “Про медіа” №2693-д. “За” проголосували 233 депутати. Його схвалення є одним з критеріїв, необхідних для початку переговорів про вступ України до ЄС.

“Попри заяви деяких політичних сил — проєкт Закону про медіа ухвалено за основу. Наголошую: це — євроінтеграційний законопроєкт”, — цитує заяву голови Верховної Ради Руслана Стефанчука пресслужба парламенту.

У пояснювальній записці зазначено, що метою законопроєкту є створення єдиної, впорядкованої та взаємоузгодженої системи правових норм, спрямованих на регулювання правовідносин у сфері медіа, виконання Україною зобов’язань перед європейськими партнерами та імплементація норм європейського законодавства у національне законодавство.

Цей документ вже встиг наробити галасу як у медіа, так і в суспільстві. Одні кажуть, що це необхідний закон, який ми мусимо ухвалити, а інші звинувачують його в українофобії.

Медіаексперт «Детектор медіа» Отар Довженко дав оцінку законопроекту про медіа.

Про це він розказав у ексклюзивному коментарі для ІА «ПІКА».

• Як ви оцінюєте закон України про медіа?

По-перше, варто зазначити, що ми ще не мали достатньо часу для того, аби опрацювати цей законопроект чи просто детально його вивчити. Але загалом думка влади і опозиції, як завжди, розділилась: одні хвалять цей закон, інші його критикують.

Особисто я вважаю, що цей документ необхідно ухвалити, бо він потрібний. Але з іншого боку я вважаю, що процес роботи над ним не був достатньо прозорим. Так, в ньому нібито брали участь різні громадські організації, проте доступ до дискусії був доволі обмежений.

Новини, аналітика, ексклюзив – у нашому Телеграм-каналі! Приєднуйтесь! https://t.me/informagenstvopica

Крім того, це лише перша редакція цього документу і я переконаний, що попереду ще багато змін. Ба більше, в Україні дуже часто важливі закони приймаються з першого разу, а потім до них вносять зміни, бо чогось не вглеліди. Тому в будь-якому разі не треба панікувати, бо наразі нічого катастрофічного не сталось. Дискусія, яка відбувається зараз на рівні політиків і критиків, має бути розширена і професіолізована – в ній мають брати участь зокрема юристи і медіа експерти.  Тобто, люди, які знають, про що йдеться, але водночас є незаангажованими.

Більше ексклюзивних новин читайте за посиланням: